De cultuureducatie projecten (CKV) zijn opgebouwd uit losse workshops die leiden tot een presentatie of een voorstelling. Wij verzorgen het complete project. Zowel productioneel als technisch. De uitvoering van de projecten zijn geschikt om media aandacht te genereren of als communicatiemoment voor ouders.
Terug naar Xplosief home

Xplosief

038-3388100

info@xplosief.nl

CULTUUR EDUCATIEPROJECTEN ( CKV )

Cultuureducatie als evenement. Dat is waar Xplosief voor staat. Onze projecten leiden tot een presentatie of een voorstelling. Wij verzorgen het complete project. Zowel productioneel als technisch. Xplosief heeft alle disciplines zelf in huis. Dans, theater, vertellen, percussie, decor, film, fotografie en animatietechnieken.

Naast onze projecten bieden wij ook losse workshops en leerlijnen aan. Wij werken graag vraaggericht en zijn geïnteresseerd in uw visie op cultuureducatie.  Bel gerust 038-3388100 of stuur een mail naar info@xplosief.nl 

U kunt uw team en uzelf ook alvast laten inspireren in onze webwinkel, volg de link

WORKSHOPWINKEL


----------------------------------------------------------------------------------

Gallerie van een deel van onze projecten

Clash of percussion

Dagdeelproject voor primair en voortgezet onderwijs
Korte presentatie circa tien minuten
40 tot 250 leerlingen

 • xplosiefclash2.jpg
 • xplosiefclash6.jpg

Het geluid van tientallen trommels dreunt door de aula. De spelers kijken gespannen en geconcentreerd naar de leider, wachtend op een teken. Iedere groep spelers introduceert zichzelf. De trommelaars die met de handen op de Afrikaanse djembé’s slaan, de indrukkende Chinese rode trommels. En als laatste de swingende Zuid Amerikaanse trommelaars. Stilstaan is onmogelijk bij het ritme dat zij spelen. Dan begint de strijd. Steeds luider en zwaarder voel je de bassen trillen.  Op de hoofden van de spelers ontluikt zich een lach. De strijd is in volle gang.

Het is spectaculair, snel aangeleerd, dit geeft grote voldoening voor de leerling. In te zetten als een korte CKV activiteit. Sterke toevoeging voor een schoolevenement. Bijvoorbeeld als act bij een opening of op een open dag. De clash kan op elk leerniveau ingezet worden.

De Engel

Dag project voor voortgezet onderwijs
Einduitvoering circa 30 minuten
80 tot 220 leerlingen

 • xplosiefengel1.jpg
 • xplosiefengel3.jpg

Vandaag is het feest, maar dat is ook wel eens heel anders geweest. Zo vertelt ons de Engel Michael als getuige van de Sint Lucienacht. Een waargebeurd verhaal uit 1416, de begintijd van de Hanze. Het verhaal speelt zich af in de Hanzestad Zwolle. In die tijd kregen Gilden steeds meer macht en aanzien. De rijkdom stroomde naar hen toe, en ze voelden dat ze ook hun invloed op het bestuur van de stad konden uitoefenen. Dat ten koste van de Geestelijkheid, die in de eeuwen ervoor de stad heeft gevormd en bestuurd. In de Sint Lucienacht trekt de geestelijkheid deze macht weer terug. Op een gruwelijke wijze met grote gevolgen voor de inwoners van de stad. Twaalf gildemeesters werden bruut onthoofd. Anderen verbannen. Macht, list en bedrog is wat voorafging aan deze gruwelijke nacht. De Engel is gedramatiseerde historie. Een volwaardige theatervoorstelling met veel spanning en prachtige beelden.

In te zetten als CKV activiteit, als contactmoment voor ouders. Of als afsluiting of startmoment voor een lesprogramma over de Hanze of de Middeleeuwen. Geschikt voor voortgezet onderwijs vanaf kaderberoepsgericht leerweg.

Naar boven

Battle of the Drums

Dag project voor voortgezet onderwijs
Einduitvoering circa 30 minuten
80 tot 220 leerlingen

 • xplosiefbattle4.jpg
 • xplosiefbattle6.jpg

Het dondert en bliksemt, de regen valt met bakken uit de hemel. De muziek zwelt aan en Orfeo sluipt uit zijn Braziliaanse kampement, op zoek naar zijn geliefde Imara. Ze gaan helemaal op in hun liefdesdans. Imara behoort tot de rivaliserende Afrikaanse stam en hun omgang is verboden. Eens moest hun geheim uitkomen. De geliefden worden door woest dansende stamleden uit elkaar gerukt.

Een felle oorlog tussen de stammen volgt, onder begeleiding van donderend geroffel van dan weer Afrikaanse djembé's, dan weer Braziliaanse percussie. Om en om, steeds sneller en sneller. De dansers sluiten Imara in. In het heetst van de strijd wordt zij vermoord. Door wie? Haar eigen stam of die van Orfeo? Daar ligt ze. Levenloos, met een huilende Orfeo aan haar zijde. De stammen wijken uiteen, geschokt over de gevolgen van hun vijandschap. Orfeo draagt zijn geliefde weg. De stamhoofden trekken hun conclusie: langzaam schrijden ze naar het midden van het strijdtoneel en reiken elkaar de hand.

Het is een volwaardige theatervoorstelling. In te zetten als CKV activiteit, als contactmoment voor ouders. Battle of the Drums kan op elk leerniveau ingezet worden.

Meesterdrummers

Dagdeelproject voor voortgezet onderwijs
Einduitvoering circa 30 minuten
60 tot 260 leerlingen

 • xplosiefmeester2.jpg
 • xplosiefmeester3.jpg
 • xplosiefmeester4.jpg

De Meesterdrummer is dood. Zijn vier beste leerlingen komen naar zijn begrafenis. Ze hebben elkaar jaren niet gezien.  Nooit  zullen zij de avond vergeten dat zij een plek vonden onder de hoede van de Meesterdrummer. Nu zijn zijzelf Meesterdrummers. De één van de rijzende zon, de ander in de grote stad New York. De derde in het swingende Brazilië en die ene die is gebleven in het broeierige Afrika. Allen willen zij de laatste eer bewijzen aan de Meesterdrummer. De begrafenis wordt een groot feest. Precies zoals hij het had gewild.

De Meesterdrummer is spectaculair en theatraal. Een volwaardige theatervoorstelling. In te zetten als korte CKV activiteit, en als contactmoment voor ouders.  Presenteren aan primair onderwijs, als introductie of marketing voor de school. Meesterdrummer kan op elk leerniveau ingezet worden.

Naar boven

De Fabriek

Dag project voor voortgezet onderwijs (technisch)
Einduitvoering circa 30 minuten
60 tot 120 leerlingen

 • xplosieffabriek3.jpg
 • xplosieffabriek6.jpg

Een leeg terrein, projectontwikkelaars maken hun plannen. Eerst de fabriek, dan de huizen en het leven eromheen. Binnen een korte tijd ontstaat er een bloeiende gemeenschap. Lang gaat dit goed, tot de productie wordt overgenomen door machines. Mensen worden ontslagen, winkels komen leeg te staan. De omgeving verwaarloost, uiteindelijk vertrekt iedereen, daarbij sluit ook de Fabriek. Wat overblijft wordt langzaam maar zeker weer zoals het altijd is geweest. Een leeg terrein. Net als honderd jaar geleden.

De Fabriek is een project waar in verhouding veel jongens aan mee kunnen doen. Het is een volwaardige theater voorstelling met veel actie en veel decorbouw. In te zetten als CKV project, als contactmoment met ouders, of als start en afsluiting het schooljaar. De Fabriek is gemaakt voor VMBO.

De Drakendans

Dag project voor voortgezet onderwijs
Einduitvoering circa 30 minuten
80 tot 220 leerlingen

 • xplosiefdraken1.jpg
 • xplosiefdraken3.jpg

Het is feest in het middeleeuwse Kilkelly. Dromerig zit de prinses buiten de kasteelmuren, de maan staat vol aan de hemel en ze mijmert over morgen. Het riddertoernooi is in volle gang, de winnende ridder Harry krijgt de hand van de prinses. Samen trekken ze de wereld in waar ze het Drakenvolk ontmoeten. De ridder vlucht voordat hij de bedoelingen van het Drakenvolk ziet. De prinses wordt liefdevol onthaalt door het Drakenvolk. Als de ridder terug komt met een heel leger lokt hij een oorlog uit. De prinses probeert het conflict te vermijden maar wordt daardoor zelf het slachtoffer. Een krachtig verhaal over vooroordelen en angst. Als metafoor verpakt in een middeleeuws sprookje.

De Drakendans heeft veel dans. Een volwaardige voorstelling. In te zetten als CKV project,  en als contactmoment voor ouders.  Presenteren aan primair onderwijs, als introductie of marketing voor de school. De Drakendans kan op elk leerniveau ingezet worden.

Naar boven

Xplore

Dagdeelproject voor voortgezet onderwijs
Einduitvoering binnen eigen groep
80 tot 220 leerlingen

 • xplosiefxplore4.jpg
 • xplosiefxplore5.jpg
 • xplosiefxplore8.jpg

Hoe ontstaan nieuwe trends en nieuwe stijlen? Daarvoor hebben we elkaar nodig. Alleen door te luisteren en te kijken en te willen delen. Zo is het altijd gegaan en zo zal het altijd blijven.

Xplore is een semi-theatrale project; van zang en dans tot percussie en theater. De leerlingen gaan in een dagdeel op ontdekkingsreis naar verschillende culturen.  Een soundtrack, geluidsopnamen van muziek en een ingesproken verhaallijn zorgen samen met de theatergroep & regisseur voor een verbinding tussen de diverse losse onderdelen. Hierdoor kan in korte tijd een complete eindvoorstelling  gerealiseerd worden. Het ontstaan van een nieuwe dans en beat vanuit drie bronnen. Afrikaanse dans en percussie, Chinese dansen, percussie en streetdance.

Met een flitsende presentatie die eindigt in een gezamenlijke climax met alle deelnemers. Goed te presenteren binnen de eigen groep, of met medeleerlingen als publiek. Xplore kan op elk leerniveau ingezet worden.

Global art & The States

Dagdeelproject voor primair en voortgezet onderwijs
Einduitvoering binnen eigen groep
40 tot 400 leerlingen

 • xplosiefglobal2.jpg
 • xplosiefglobal4.jpg

Global Art

Dans en percussie uit de hele wereld. Global Art is een verzamelnaam voor actieve workshops met als inspiratiebron de wereld. Bij Global Art worden altijd twee workshops aan elkaar gekoppeld.
 De presentatie is een aaneenschakeling van de verschillende onderdelen, maar dan als doorlopende voorstelling met veel plezier en spektakel.

The States

De States is afgeleid van Global Art. In The States zitten de nieuwste dansstijlen op de vette grooves en eigentijdse zelfgemaakte teksten. Dit maakt het een eigentijds CKV project . Ook in The States worden workshops aan elkaar gekoppeld tot een swingende presentatie. De workshops komen allemaal uit de hiphop en R&B cultuur.

Mooi project als ondersteuning als presentatie op open dagen of als contactmoment voor ouders. Of als teambuilding of training dag voor docenten. Global Art kan op elk leerniveau ingezet worden.

The Roman Statue

Dag project voor voortgezet onderwijs
Einduitvoering circa 30 minuten
80 tot 220 leerlingen

 • xplosiefroman1.jpg
 • xplosiefroman2.jpg
 • xplosiefroman3.jpg

Hijgend komend de verkenners het dorp binnenrennen. "Ze komen eraan, ze komen eraan", schreeuwen ze. Het zijn er zoveel! Dat winnen we nooit. Die avond vieren ze feest. Misschien wel de laatste keer dat ze samen zijn.

De Galliërs zijn in rep en roer om de slag met de Romeinen te trotseren. De goed georganiseerde Romeinse soldaten zijn geen partij voor de wat rommelige Gallische strijders. Na de verloren veldslag likken de Galliërs hun wonden en bedenken een sluw plan (het paard van Troje) om hun vrouwen en kinderen en de macht van de streek weer te herwinnen.

The Roman Statue is een volwaardige theatervoorstelling. In te zetten als CKV project,  en als contactmoment voor ouders.  Presenteren aan primair onderwijs, als introductie of marketing voor de school. The Roman Statue kan op ingezet op elk leerniveau ingezet worden.

Naar boven

 

Zingen Doe Je Zo

Meerdaags project voor primair Onderwijs  
Voor de gehele school, inclusief docenten 

Gespannen loopt de klas de Studio in die op school is opgebouwd. De jongens van de band plingelen wat en de kinderen kijken verbaasd rond naar de microfoons en de instrumenten. Weken hebben ze al geoefend voor dit moment. De ervaren bandleden stellen de kinderen gerust en het zingen begint. Na een half uur staan de liedjes op band en wordt er een foto gemaakt in de fotostudio die ook op school is gebouwd. Op de presentatiedag is het feest. De kinderen zijn beretrots. Hun eigen cd. En wat een feest, al die leuke liedjes zo mooi opgenomen en zo kleurrijk gepresenteerd.

Was Xplosief er maar elke week, zucht de juf van groep 3.

Zingen doe je zo is een meerdaags project voor het primair onderwijs.
A. aanleren B. opname C. presentatie

Een mooi eindproduct en een prachtig communicatie moment naar ouders en pers.
Zingen doe je zo kan op elk niveau worden ingezet.

 • Zingen_doe_je_Zo2.jpg
 • Zingen_doe_je_Zo.jpg